Suroviny:
- 600 ml mlieka
- 450 ml smotany na varenie
- nastrúhaná kôra z 1 biocitróna
- 1 vanilkový lusk
- 1 lyžica krupicového cukru
- 100 g guľatozrnnej ryže
- 25 g masla
Postup:
- Rozohrejte rúru na 140 C. Mlieko, smotanu a citrónovú kôru dajte do hrnca. Z vanilkového lusku vyškrabte do zmesi zrniečka a vhoďte tam aj lusky a priveďte k varu.
- Vmiešajte cukor a ryžu a rozmiešajte, aby sa cukor rozpustil a stiahnite z ohňa.
- Vylovte vanilkové lusky a ryžovú zmes presuňte do zapekacej misky a navrch rozložte plátky masla.
- Zapekajte 30 minút, potom dôkladne premiešajte a pečte ešte hodinu, aby bola ryža mäkká a krémová a na povrchu začala zlatnúť.
- Pred podávaním nechajte 10 minút odpočinúť.