Ryžový nákyp

Suroviny:

  • 300 g ryže
  • 1 l mlieka
  • 20 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1 lyžica práškového cukru
  • hrozienka
  • čerešňový kompót (alebo aj iný)
  • štipku soli

Postup:

  1. Ryžu zalejeme mliekom, postrašíme soľou a uvaríme do skoro úplne mäkka. Treba občas pomiešať, ochutnať a hlavne sledovať, aby neprihorela kvôli nedostatku mlieka.
  2. Zapneme rúru, aby sa vyhriala, kým budeme pripravovať ryžu.
  3. Odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť, ale naozaj iba trošku, s teplou kašou sa pracuje lepšie ako so studenou.
  4. Do ryže vmiešame maslo, cukor, vanilkový cukor a tri žĺtky.
  5. Z 3 bielkov (mali by byť studené) si ušľaháme sneh a jemne zamiešame do ryžovej zmesi.
  6. Do ryže ešte primiešame odkvapkané čerešne (šťavu si necháme v chladničke) a celé to vylejeme do maslom vymastenej zapekacej misy.
  7. Necháme  piecť asi 40 minút – kým okraje nezačnú hnednúť.

Pridaj komentár