Na drobno nakrájame 1 cibuľu a osmažíme ju na oleji.
Pridáme ryžu, zalejeme vodou a uvaríme.
Vychladenú ryžu zmiešame s mletým mäsom a ochutíme soľou a korením.
Dáme variť paradajkovú šťavu s zelerovou vňaťou a druhou cibuľou, osolíme, ocukrujeme podľa chuti.
Očistíme papriku – zrežeme vrch a vyberieme jadierka. Naplníme papriky a ak nám zvýši zmes, urobíme guľky.
Naplnené papriky a guľky ponoríme do paradajkovej šťavy a varíme asi 1 hodinu na miernom ohni.
Potom papriky a mäsové guľky vyberieme z paradajkovej šťavy a v hrnci si pripravíme zásmažku – zohrejeme maslo, poprášime múkou, osmažíme krátko a zalejeme studenou vodou a rozmiešame do hladka.
Po prevretí vlejeme do paradajkovej šťavy a zahustíme ju so zásmažkou. Šťavu prípadne ešte dochutíme soľou, korením, cukrom.
Potom do šťavy vrátime papriky aj guľky a ešte mierne povaríme asi 5 minút.