Paradajková polievka

… podľa Jamieka

Suroviny:

  • 15 zrelých paradajok (mimo sezóny možno nahradiť cca 4x 400 ml konzervami lúpaných a krájaných paradajok)
  • 3 stredne veľké hrubostenné červené papriky
  • asi 7 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 1 polievková lyžica posekaných čerstvých červených chilli papričiek
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 najemno posekaný strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
  • 0,5 l kuracieho vývaru
  • 2 dobré hrste čerstvých bazalkových listov

Postup:

  1. Narežeme šupku paradajok do kríža a zalejeme ich vriacou vodou a necháme stáť asi 5 minút.
  2. Odstránime šupku z rajčín.
  3. Ugrilujeme celé papriky, necháme stáť v uzavretej miske (aby sa sparili) a potom z nich odstránime šupku a najemno ich posekáme.
  4. Posekanú papriku dáme do zohriateho hrnca s dvoma lyžicami oleja a chilli papričkami.
  5. Pridáme štipku soli a pražíme asi 5 minút.
  6. Pridáme cesnak a pražíme ďalšie 2 minúty.
  7. Pridáme na hrubo posekané paradajky a podusíme ich so štipkou soli a vínnym octom kým sa nevytvorí jednotná hmota.
  8. Pridáme vývar a povaríme na miernom ohni ešet 15 minút a okoreníme podľa chuti.
  9. V mažiari alebo kuchynskom robote rozdrvíme bazalku so štipkou soli.
  10. Primiešame zvyšný olivový olej a trochu octu. Touto zmesou pokvapkáme polievku pri servírovaní už na tanieri.

Možnosti skladovania:

Najmä počas sezóny si môžeme pripraviť aj väčšie množstvo polievky a môžeme ju konzervovať. Ešte horúcu hotovú polievku nalejeme do čistých a vysušených zaváracích pohárov, hermeticky uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme pomaly vychladnúť. Polievka takto vydrží aj niekoľko rokov.

Pridaj komentár