… podľa Jamieka
Suroviny:
- 15 zrelých paradajok (mimo sezóny možno nahradiť cca 4x 400 ml konzervami lúpaných a krájaných paradajok)
- 3 stredne veľké hrubostenné červené papriky
- asi 7 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja
- 1 polievková lyžica posekaných čerstvých červených chilli papričiek
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 najemno posekaný strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
- 0,5 l kuracieho vývaru
- 2 dobré hrste čerstvých bazalkových listov
Postup:
- Narežeme šupku paradajok do kríža a zalejeme ich vriacou vodou a necháme stáť asi 5 minút.
- Odstránime šupku z rajčín.
- Ugrilujeme celé papriky, necháme stáť v uzavretej miske (aby sa sparili) a potom z nich odstránime šupku a najemno ich posekáme.
- Posekanú papriku dáme do zohriateho hrnca s dvoma lyžicami oleja a chilli papričkami.
- Pridáme štipku soli a pražíme asi 5 minút.
- Pridáme cesnak a pražíme ďalšie 2 minúty.
- Pridáme na hrubo posekané paradajky a podusíme ich so štipkou soli a vínnym octom kým sa nevytvorí jednotná hmota.
- Pridáme vývar a povaríme na miernom ohni ešet 15 minút a okoreníme podľa chuti.
- V mažiari alebo kuchynskom robote rozdrvíme bazalku so štipkou soli.
- Primiešame zvyšný olivový olej a trochu octu. Touto zmesou pokvapkáme polievku pri servírovaní už na tanieri.
Možnosti skladovania:
Najmä počas sezóny si môžeme pripraviť aj väčšie množstvo polievky a môžeme ju konzervovať. Ešte horúcu hotovú polievku nalejeme do čistých a vysušených zaváracích pohárov, hermeticky uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme pomaly vychladnúť. Polievka takto vydrží aj niekoľko rokov.