Caneloni plnené ricottou a špenátom

Suroviny:

na plnku:

  • 1 balenie caneloni
  • 500 g mrazeného špenátu listového alebo drteného špenátu
  • 500 g ricotty
  • soľ a korenie
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 mozzarely

 na paradajkovú omáčku:

  • 1 l paradajkového pyré/pasaty
  • 2 strúčiky cesnaku, najemno nasekané
  • olivoý olej
  • vínny ocot
  • soľ a korenie
  • oregano (môže byť sušené)
  • bazalka čerstvá
  • 2 lyžičky krupicového cukru
  • chilli paprička najemno nasekaná – ak chceme omáčku ostrejšiu

Postup:

  1. Zmiešame rozmrazený špenát a ricottu a ochutíme cesnakom, soľou a korením.
  2. Zmes naplníme do sáčku, na ktorom urobíme v jednom rohu menší otvor a ním plníme neuvarené caneloni a ukladáme ich do zapekacej misky.
  3. Medzitým si uvaríme paradajkovú omáčku. Na olivovom oleji jemne opražíme cesnak, potom pridáme paradajkové pyré, oregano, soľ, korenie, ocot a cukor. Necháme trochu prevrieť, Na konci vhodíme nasekané bazalkové lístky.
  4. Naplnené caneloni zalejeme paradajkovou omáčkou a na vrch poukladáme plátky mozzarely. Dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 200 C na asi 20 minút.

Ryžový nákyp

Suroviny:

  • 300 g ryže
  • 1 l mlieka
  • 20 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1 lyžica práškového cukru
  • hrozienka
  • čerešňový kompót (alebo aj iný)
  • štipku soli

Postup:

  1. Ryžu zalejeme mliekom, postrašíme soľou a uvaríme do skoro úplne mäkka. Treba občas pomiešať, ochutnať a hlavne sledovať, aby neprihorela kvôli nedostatku mlieka.
  2. Zapneme rúru, aby sa vyhriala, kým budeme pripravovať ryžu.
  3. Odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť, ale naozaj iba trošku, s teplou kašou sa pracuje lepšie ako so studenou.
  4. Do ryže vmiešame maslo, cukor, vanilkový cukor a tri žĺtky.
  5. Z 3 bielkov (mali by byť studené) si ušľaháme sneh a jemne zamiešame do ryžovej zmesi.
  6. Do ryže ešte primiešame odkvapkané čerešne (šťavu si necháme v chladničke) a celé to vylejeme do maslom vymastenej zapekacej misy.
  7. Necháme  piecť asi 40 minút – kým okraje nezačnú hnednúť.

Medový krémeš

Suroviny:

na cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

 na plnku 1:

  • 1 l mlieka
  • 2 sáčky zlatého klasu (2x 40 g)
  • 3 polievkové lyžice hladkej múky
  • 3 žĺtka
  • 2 balíčky vanilového  cukru
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru

na plnku 2

  • 2 smotany na šľahanie 33%
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 stužovače na šľahačku

Postup:

  1. Cesto – zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto a necháme odpočívať v chladničke minimálne 30 min. Potom ho rozdelíme na 2 rovnaké časti a vyvaľkáme na tenko na celý plech. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 C na cca 8-10 min. Aby sa nevysušilo.
  2. Plnka 1 – Pudingové prášky, múku a žĺtka rozmiešame do hladka s cca 2 dcl mlieka. Zvyšné mlieko dáme zohrievať s vanilkovým cukrom. Keď už začína vrieť, vlejeme do neho rozmiešanú zmes a ešte chvíľu (cca 2-3 min.) za stáleho miešania varíme. Po uvarení necháme vychladúť za stáleho miešania, aby sa nevytvorila kôrka. Stačí, aby bol puding vlažný. V mixéri rozmiešame maslo s cukrom a potom do neho postupne zamiešavame vlažný puding a vymiešame plnku do hladka.
  3. Plnka 2 – Obe šľahačky vyšľaháme s vanilkovým cukroma stužovačom.
  4. Na 1 cesto rovnomerne rozotrieme najskôr pudingovú plnku, potom šľahačku a prikryjeme druhým cestom. Necháme v chladničke do nasledujúceho dňa, aby cesto trochu zvlhlo. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Držková polievka

Suroviny:

  • 150 g oleja
  • 1 čajová lyžička rasce
  • 300g cibule
  • 100 g hladej múky
  • 2 polievkové lyžice sladkej mletej papriky
  • 4 l hovädzieho vývaru
  • soľ
  • čierne korenie
  • cesnak
  • majoránka
  • 1 kg hovädzích držiek

Postup:

  1. Na rozpálenom oleji necháme rozpraskať rascu.
  2. Pridáme cibuľu a orestujeme do zlatohneda.
  3. Pridáme múku a restujeme dovtedy, kým je múka opečená.
  4. Pridáme papriku a rýchlo orestujeme.
  5. Zalejeme studeným vývarom a za stáleho miešania privedieme do varu.
  6. Pridáme predvarené a na krúžky nakrájené držky a uvaríme do mäkka.
  7. Polievka musi byť poriadne prevarená, aby nabola cítiť surová múka.
  8. Dochutíme cesnakom, soľou, čiernym korením a majoránkou.

Plnená paprika

Suroviny:

  • 10-12 ks paprík
  • 800g mletého bravčového mäsa
  • 200 g ryže v surovom stave
  • 3l paradajkového džúsu
  • soľ a korenie
  • 4 stonky zelerovej vňate
  • 2 cibule
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • maslo
  • olej
  • cukor

Postup:

  1. Na drobno nakrájame 1 cibuľu a osmažíme ju na oleji.
  2. Pridáme ryžu, zalejeme vodou a uvaríme.
  3. Vychladenú ryžu zmiešame s mletým mäsom a ochutíme soľou a korením.
  4. Dáme variť paradajkovú šťavu s zelerovou vňaťou a druhou cibuľou, osolíme, ocukrujeme podľa chuti.
  5. Očistíme papriku – zrežeme vrch a vyberieme jadierka. Naplníme papriky a ak nám zvýši zmes, urobíme guľky.
  6. Naplnené papriky a guľky ponoríme do paradajkovej šťavy a varíme asi 1 hodinu na miernom ohni.
  7. Potom papriky a mäsové guľky vyberieme z paradajkovej šťavy a v hrnci si pripravíme zásmažku – zohrejeme maslo, poprášime múkou, osmažíme krátko a zalejeme studenou vodou a rozmiešame do hladka.
  8. Po prevretí vlejeme do paradajkovej šťavy a zahustíme ju so zásmažkou. Šťavu prípadne ešte dochutíme soľou, korením, cukrom.
  9. Potom do šťavy vrátime papriky aj guľky a ešte mierne povaríme asi 5 minút.
  10. Podávame s knedľou alebo chlebom.

Mozzarela v smotanovej marináde

Suroviny:

  • 5 ks mozzarely
  • 1x kyslá smotana
  • 1 citrón
  • 1 chilli paprička
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • chlieb
  • cherry paradajky
  • cesnak

Postup:

  1. Mozzarelu nakrájame na plátky poukladáme na veľkú servírovaciu misu v jednej vstve.
  2. V miske zmiešame smotanu, trochu olivového oleja, soľ, korenie a šťavu z citróna.
  3. Smotanou zalejeme nakrájanú mozzarelu a posypeme na jemno nakrájanou chilli papričkou a citrónovou kôrou.
  4. Servírujeme s hriankami potretými cesnakom, na ktoré ukladáme kúsky mozzarely so smotanovým dresingom a navrch poukladáme nakrájané cherry paradajky.

Kuracie cacciatore so slaninou

Suroviny:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 väčšie kura okolo 2 kg
  • 6 plátkov anglickej slaniny nakrájanej na kúsky
  • 2 cibule nakrájané
  • 2 stonky rozmarínu
  • 2x 400 g konzerva lúpaných krájaných paradajok
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 1 lyžička krupicového cukru
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • soľ a čerstvo mleté korenie
  • hladkolistá petrželka nasekaná

Postup:

  1. V hrnci rozpálime olivový olej a postupne na ňom osmahneme všetky porcie kuraťa.
  2. Opečené kura dáme na tanier, stlmíme oheň a do hrnca dáme slaninu.
  3. Keď je opražená, vyberieme ju a dáme ku kuraťu a na masti z nej opečieme cibuľu s rozmarínom, asi 10 minút.
  4. Potom vrátime do hrnca kura a slaninu, pridáme paradajky, pridáme cukor, ocot a vývar. Osolíme a okoreníme.
  5. Privedieme k varu a necháme pod pokrievkou pobublávať asi 30-40 minút.
  6. Podávame s cestovinami, ryžou alebo s chlebom.

Mrkvové placky s bylinkovým dipom

Suroviny:

na placky

  • 250 g mrkvy
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 stonky tymiánu
  • 2 lyžice múky (hladká alebo polohrubá)
  • 1 veľké vajce
  • soľ a korenie
  • 2 lyžice olivového oleja

na dip:

  • ½ zväzku pažitky
  • ½ krabičky žeruchy
  • 150 g kyslej smotany
  • 2 lyžice jogurtu
  • soľ a farebné korenie

Postup:

  1. Mrkvu najemno nastrúhame, jarnú cibuľku nakrájame na jemno. Cesnak olúpeme a pretlačíme, obtrháme lísky tymiánu.
  2. Všetky prísady zmiešame v miske s múkou a vajíčkom.
  3. Osolíme a okoreníme.
  4. Opekáme na panvici z každej strany asi 4 minúty.
  5. Na dip posekáme pažitku a žeruchu.
  6. Kyslú smotanu zmiešame s jogurtom, soľou a korením a pridáme bylinky.

Králik na šalvii a cesnaku

Suroviny:

  • 1 králik
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 200 ml panenského olivového oleja
  • 5 stoniek šalvie
  • 20 strúčkov cesnaku
  • 300 ml bieleho vína

Postup:

  1. Rozporcujeme králika, porcie osolíme, okoreníme a poprášime múkou.
  2. Postupne porcie opečieme z oboch strán v hrnci / panvici dohneda.
  3. Potom vrátiume všetko mäso do hrnca, pridáme šalviu, cesnak, zvyšný olej a víno. Prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni 2 až 2,5 hodiny.
  4. Omáčka by mala zhustnúť a mäso by malo odpadávať od kosti.
  5. Podávame so zemiakovou kašou alebo bagetou.

Variácie

Môžeme použiť aj kuracie mäso.

Pomaly pečený bôčik so zemiakovou boulangerie

Suroviny:

Na bôčik:

  • 1,2 kg bôčiku bez kosti a bez kože
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1 lyžička na hrubo drteného bieleho korenia
  • 1 lyžička čerstvých tymiánových lístkov
  • 2 lyžičky medu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 čerstvá červená chilli paprička nasekaná na drobno

Na zemiaky:

  • 1 kg zemiakov olúpaných a nakrájaných na tenké kolieska
  • 500 g cibule nakrájanej na plátky
  • 6 strúčkov cesnaku nakrájaných na plátky
  • soľ a čerstvo mleté korenie
  • 6 bobkových listov
  • 12 stoniek tymiánu
  • 500 ml kuracieho vývaru

Postup:

  1. Predhrejeme rúru na 170 C. Narežeme vrch bôčiku krížom do mriežky. Votrieme do povrchu soľ, korenie a tymián.
  2. Zemiaky premiešame s cibuľou a cesnakom, poriadne osolíme a okoreníme. Zalejeme vývarom a vložíme do spodnej častí rúry.
  3. Nad zemiaky zasunieme do rúry mriežku a na ňu volne položíme bôčik. Počas pečenia bude tuk stekať na zemiaky.
  4. Pečieme 3 hodiny, až bude mäso a zemiaky zlatisté.
  5. Vyberieme zemiaky aj bôčik a teplotu zvýšime na 220 C.
  6. Zmiešame med, horčicu, chilli papričku a potrieme mäso.
  7. Vrátime bôčik do rúry a dáme pod neho nádobu na odkvapkávanie. Pečieme ďalších asi 15-20 minút, kým sa urobí kôrka.

… pre ľudí, ktorých máme radi