500 g mrazeného špenátu listového alebo drteného špenátu
500 g ricotty
soľ a korenie
1 strúčik cesnaku
4 mozzarely
na paradajkovú omáčku:
1 l paradajkového pyré/pasaty
2 strúčiky cesnaku, najemno nasekané
olivoý olej
vínny ocot
soľ a korenie
oregano (môže byť sušené)
bazalka čerstvá
2 lyžičky krupicového cukru
chilli paprička najemno nasekaná – ak chceme omáčku ostrejšiu
Postup:
Zmiešame rozmrazený špenát a ricottu a ochutíme cesnakom, soľou a korením.
Zmes naplníme do sáčku, na ktorom urobíme v jednom rohu menší otvor a ním plníme neuvarené caneloni a ukladáme ich do zapekacej misky.
Medzitým si uvaríme paradajkovú omáčku. Na olivovom oleji jemne opražíme cesnak, potom pridáme paradajkové pyré, oregano, soľ, korenie, ocot a cukor. Necháme trochu prevrieť, Na konci vhodíme nasekané bazalkové lístky.
Naplnené caneloni zalejeme paradajkovou omáčkou a na vrch poukladáme plátky mozzarely. Dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 200 C na asi 20 minút.
Ryžu zalejeme mliekom, postrašíme soľou a uvaríme do skoro úplne mäkka. Treba občas pomiešať, ochutnať a hlavne sledovať, aby neprihorela kvôli nedostatku mlieka.
Zapneme rúru, aby sa vyhriala, kým budeme pripravovať ryžu.
Odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť, ale naozaj iba trošku, s teplou kašou sa pracuje lepšie ako so studenou.
Do ryže vmiešame maslo, cukor, vanilkový cukor a tri žĺtky.
Z 3 bielkov (mali by byť studené) si ušľaháme sneh a jemne zamiešame do ryžovej zmesi.
Do ryže ešte primiešame odkvapkané čerešne (šťavu si necháme v chladničke) a celé to vylejeme do maslom vymastenej zapekacej misy.
Necháme piecť asi 40 minút – kým okraje nezačnú hnednúť.
Cesto – zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto a necháme odpočívať v chladničke minimálne 30 min. Potom ho rozdelíme na 2 rovnaké časti a vyvaľkáme na tenko na celý plech. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 C na cca 8-10 min. Aby sa nevysušilo.
Plnka 1 – Pudingové prášky, múku a žĺtka rozmiešame do hladka s cca 2 dcl mlieka. Zvyšné mlieko dáme zohrievať s vanilkovým cukrom. Keď už začína vrieť, vlejeme do neho rozmiešanú zmes a ešte chvíľu (cca 2-3 min.) za stáleho miešania varíme. Po uvarení necháme vychladúť za stáleho miešania, aby sa nevytvorila kôrka. Stačí, aby bol puding vlažný. V mixéri rozmiešame maslo s cukrom a potom do neho postupne zamiešavame vlažný puding a vymiešame plnku do hladka.
Plnka 2 – Obe šľahačky vyšľaháme s vanilkovým cukroma stužovačom.
Na 1 cesto rovnomerne rozotrieme najskôr pudingovú plnku, potom šľahačku a prikryjeme druhým cestom. Necháme v chladničke do nasledujúceho dňa, aby cesto trochu zvlhlo. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Na drobno nakrájame 1 cibuľu a osmažíme ju na oleji.
Pridáme ryžu, zalejeme vodou a uvaríme.
Vychladenú ryžu zmiešame s mletým mäsom a ochutíme soľou a korením.
Dáme variť paradajkovú šťavu s zelerovou vňaťou a druhou cibuľou, osolíme, ocukrujeme podľa chuti.
Očistíme papriku – zrežeme vrch a vyberieme jadierka. Naplníme papriky a ak nám zvýši zmes, urobíme guľky.
Naplnené papriky a guľky ponoríme do paradajkovej šťavy a varíme asi 1 hodinu na miernom ohni.
Potom papriky a mäsové guľky vyberieme z paradajkovej šťavy a v hrnci si pripravíme zásmažku – zohrejeme maslo, poprášime múkou, osmažíme krátko a zalejeme studenou vodou a rozmiešame do hladka.
Po prevretí vlejeme do paradajkovej šťavy a zahustíme ju so zásmažkou. Šťavu prípadne ešte dochutíme soľou, korením, cukrom.
Potom do šťavy vrátime papriky aj guľky a ešte mierne povaríme asi 5 minút.