1 hlavička cesnaku, ošúpaného a drteného + 6 strúčkov nelúpaných
3 cibule nakrájané na hrubo
300 ml svetlého piva alebo vody
chren, horčica + čokolvek ďalšie ako príloha + chlieb
Postup:
Kolená ostrým nožom narežeme a obkrúžime okolo kosti. Mäso potom prstom trochu uvolníme od kosti ale kosť ponecháme.
Poriadne osolíme zvonku i vo vzniknutom otvore, okoreníme a potrieme rozotretým cesnakom.
Do pekáča poukladáme cibuľu e neolúpané strúčky cesnaku a na to položíme kolená. Podlejeme pivom alebo vodou, zakryjeme a necháme cez noc marinovať.
Rúru predhrejeme na 160 C. Odkrytý pekáč s kolenami vložte do rúry a pečte asi 2 hodiny domäkka a dozlatista. Počas pečenia obracajte, podlievajte vodou a prelievajte výpekom.
100 g pekanových alebo vlašských orechov (z toho 85 g nahrubo nasekaných)
400 g hrozienok prepláchnutých
100 g jemnej polenty
2 lyžičky perníkového korenia
2 lyžičky kypriaceho prášku
3 lyžice tmavého rumu
2 bielky
sušené banánové plátky a lyžica cukru na ozdobu
maslo na formu
Postup:
Predhrejte rúru na 180 C. Litrovú formu na chlebíček vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie.
Ďatle dajte do hrnca s 200 ml vriacej vody a 5 minút povarte. Vodu zlejte do misky a ďatle dajte do mixéru. Pridajte banány a 100 ml vody z ďatlí. Rozmixujte do hladka.
V miske zmiešajte nasekané orechy, hrozienka, polentu, korenie a kypriaci prášok, pridajte ďatlovobanánovú zmes a rum. Premiešajte, aby sa všetko spojilo.
Bielky ušľahajte do nie príliš pevného snehu a zapracujte do cesta. Naplňte formu cestom. Posypte celými orechmi, sušenými banánmi a cukrom.
Pečte asi 1 hodinu. špajdlou kontrolujte, či je zmes dobre prepečená.
2 stredne veľké zemiaky, ošúpané a nakrájané na tenké plátky
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľa, nakrájaná na tenké kolieska
50 g klobásy chorizo, nakrájané na plátky
4 vajcia
1/2 zväzku petrželky, nasekanej
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky vhoďte do hrnca s osolenou vodou, priveďte k varu a varte asi 15 minút domäka. Potom zlejte.
Rozohrejle lyžicu oleja na panvici a opečet na nej do mäka cibuľu. Pridajte chorizo a pár minút miešajte, následne vsypne nasekanú petrželku.
Vo veľkej mise prešľahajte vajcia a dobre ich osolte a okorente. Primiešajte zemiaky, cibuľu a chorizo.
Očistenú panvicu opäť zahrejte s druhou lyžicou oleja. Vlejte do nej vaječnú zmes a počkajte kým sa zospodu upečie do zlatista a zhora spevnie. Pomocou taniera obráťte omeletu tak, aby sa opiekla aj z druhej strany.
Do hrnca dáme maslo a olivový olej a opečieme na drobno pokrájanú šalviu a cesnak.
Pridáme všetku cibuľu a pór, osolíme a okoreníme, premiešame a pomaly dusíme až kým cibuľa naskaramelizuje asi 50 minút. Priebežne miešame.
Pridáme vývar a ešte varíme asi 10-15 minút.
Rúru alebo gril predhrejeme, nakrájame chlieb na hrubšie, opečieme ho najskôr jemne v hriankovači, potom naň dáme nastrphaný čedar a lístok šalvie na ozdobu a dáme zapiecť do rúry kým sa syr nerozpustí.
kurací alebo zeleninový bujón – množstvo podľa veľkosti hrnca (1 kocka je na 0,5 l)
mrkva
petržlen
kareláb
karfiol
hrášok (mimo sezóny môže byť mrazený)
môžeme použiť aj akékoľvek ďalšie druhy zeleniny podľa chuti (brokolica, pór, zemiaky, …)
množstvá dáme podľa chuti a vlastnej preferencie zeleniny
na knedličky:
1 vajce
cca 60 g polohrubej alebo hladkej múky
soľ a korenie
môžeme ochutiť s:
petržlenovou vňaťkou alebo rôznymi bylinkami (bazalka, šalvia, rozmarín, …), prípadne pažitkou, špenátom, cesnakom…
Postup:
Ošúpeme a nakrájame zeleninu.
Najskôr dáme variť mrkvu a petržlen, potom trochu neskôr pridáme kaleráb a hrášok (ak máme čerstvý, mrazený dáme až nakoniec – je predvarený), potom karfiol.
Pridáme tiež bujón podľa množstva polievky.
Keď už je zelenina uvarená – skôr al dente nech sa nerozvarí, začneme do polievky lyžičkou vhadzovať knedličky vymiešané z vajíčka a múky a prípadne byliniek.