Pečené kolená

Suroviny:

  • 2 stredne veľké bravčové kolená
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 hlavička cesnaku, ošúpaného a drteného + 6 strúčkov nelúpaných
  • 3 cibule nakrájané na hrubo
  • 300 ml svetlého piva alebo vody
  • chren, horčica + čokolvek ďalšie ako príloha + chlieb

Postup:

  1. Kolená ostrým nožom narežeme a obkrúžime okolo kosti. Mäso potom prstom trochu uvolníme od kosti ale kosť ponecháme.
  2. Poriadne osolíme zvonku i vo vzniknutom otvore, okoreníme a potrieme rozotretým cesnakom.
  3. Do pekáča poukladáme cibuľu e neolúpané strúčky cesnaku a na to položíme kolená. Podlejeme pivom alebo vodou, zakryjeme a necháme cez noc marinovať.
  4. Rúru predhrejeme na 160 C. Odkrytý pekáč s kolenami vložte do rúry a pečte asi 2 hodiny domäkka a dozlatista. Počas pečenia obracajte, podlievajte vodou a prelievajte výpekom.

Chlebíček s ďatlami, banánmi a rumom

Suroviny:

  • 250 g vykôstkovaným ďatlí
  • 2 malé alebo 1 veľký banán (140 g)
  • 100 g pekanových alebo vlašských orechov (z toho 85 g nahrubo nasekaných)
  • 400 g hrozienok prepláchnutých
  • 100 g jemnej polenty
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 3 lyžice tmavého rumu
  • 2 bielky
  • sušené banánové plátky a lyžica cukru na ozdobu
  • maslo na formu

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 C. Litrovú formu na chlebíček vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie.
  2. Ďatle dajte do hrnca s 200 ml vriacej vody a 5 minút povarte. Vodu zlejte do misky a ďatle dajte do mixéru. Pridajte banány a 100 ml vody z ďatlí. Rozmixujte do hladka.
  3. V miske zmiešajte nasekané orechy, hrozienka, polentu, korenie a kypriaci prášok, pridajte ďatlovobanánovú zmes a rum. Premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  4. Bielky ušľahajte do nie príliš pevného snehu a zapracujte do cesta. Naplňte formu cestom. Posypte celými orechmi, sušenými banánmi a cukrom.
  5. Pečte asi 1 hodinu. špajdlou kontrolujte, či je zmes dobre prepečená.

Omeleta s chorizom, zemiakmi a petrželkou

Suroviny:

  • 2 stredne veľké zemiaky, ošúpané a nakrájané na tenké plátky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na tenké kolieska
  • 50 g klobásy chorizo, nakrájané na plátky
  • 4 vajcia
  • 1/2 zväzku petrželky, nasekanej
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Zemiaky vhoďte do hrnca s osolenou vodou, priveďte k varu a varte asi 15 minút domäka. Potom zlejte.
  2. Rozohrejle lyžicu oleja na panvici a opečet na nej do mäka cibuľu. Pridajte chorizo a pár minút miešajte, následne vsypne nasekanú petrželku.
  3. Vo veľkej mise prešľahajte vajcia a dobre ich osolte a okorente. Primiešajte zemiaky, cibuľu a chorizo.
  4. Očistenú panvicu opäť zahrejte s druhou lyžicou oleja. Vlejte do nej vaječnú zmes a počkajte kým sa zospodu upečie do zlatista a zhora spevnie. Pomocou taniera obráťte omeletu tak, aby sa opiekla aj z druhej strany.

Cibuľová polievka so šalviou a syrovými toastami

Suroviny:

  • 50 g masla
  • 4 cibule, rozpolené a nakrájané na plátky
  • trochu krupicového cukru
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • 8-12 plátkov francúzskej bagety
  • 2 strúčky cesnaku
  • 100 g strúhaného čedaru
  • niekoľko lístkov šalvie
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Rozohrejte maslo na panvici, pridajte cibuľu a na strednom plameni ju za stáleho miešania opekajte až do zlatista – trvá to asi 15 minút.
  2. Potom stiahnite plameň na minimum a do panvice nasypte trochu cukru a počkajte až skaramelizuje. Potom ho premiešajte s cibuľou.
  3. Zalejte vývarom a priveďte k varu. Osolte a okorente a povarte ďalších 10 minút.
  4. Rozohrejte gril v rúre. Potrite bagetu cesnakom. Zmiešajte čedar so šalviou a zmes nasypte na bagetky. Vložte do rúry a ogrilujte do zlatista.
  5. Rozlejte polievku do misiek a položte do nich bagety.

Pečené jahňacie stehno

Suroviny:

  • jahňacie stehno (asi 2 kg)
  • 1 citrón
  • 3 lyžičky medu
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 1-2 strúčky cesnaku
  • čerstvý rozmarín
  • soľ a korenie
  • olivový olej

Postup:

  1. V mažiari roztlčieme na jemno cesnak, rozmarín a zázvor, pridáme do mažiara aj soľ a korenie a olivový olej.
  2. Touto zmesou potrieme stehno.
  3. Do mäsa urobíme nožíkom asi 3 cm hlboké otvory a do nich tiež napcháme zmes z mažiara.
  4. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 225 C a každých 30 minút obraciame, kým nebude mäso upečené.

Čas pečenia:

  • Doružova: 10 minút na každých 450 g plus 20 minút
  • Stredne: 13 minút na každých 450 g plus 20 minút
  • Prepečené: 20 minút  na každých 450 g plus 20 minút

Vždy nechajte mäso po dopečenípostáť aspoň 10 minút, kým ho začnete krájať.

Fazuľová polievka s domácimi slížami

…od babenky

Suroviny:

na polievku:

  • 200 g veľkej fazule – namočíme ju deň vopred do studenej vody
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 zeler (stačí kúsok)
  • 1 cibuľa
  • 0,5 kg údených rebier, môže byť aj klobáska
  • soľ, korenie

na slíže:

  • 0,5 kg polohrubej múky
  • 1 vajce
  • trochu vody – pridávať tak, aby sme vymiesili hladké cesto

Postup:

  1. Do hrnca dáme variť najskôr fazuľu a údené rebierko na asi 1 hodinu.
  2. Pridáme ostatnú zeleninu, osolíme a okoreníme podľa chuti. Varíme ďalej, kým nie je všetka zelenina aj fazuľa mäkká.
  3. Zmiešaním všetkých surovín na rezance vytvoríme hladké cesto.
  4. Rozvaľkáme na pláty hrubé asi 1,5 mm (nie úplne tenké, skôr hrubšie) a cesto necháme trochu preschnúť, aby sa nám potom pri krájaní rezance nelepili.
  5. Rezance krájame asi o veľkosti 4 cm x 0,5 cm.
  6. Varíme ich v osolenej vode.
  7. Rezancov si môžeme narobiť aj viac a nechať vysušiť. Vydržia takto v uzavretej nadobe aj niekoľko mesiacov.

Anglická cibuľačka so šalviou a čedarom

…podľa Jamieka

Suroviny:

  • 2 lyžičky masla
  • olivový olej
  • za hrsť lístkov čertvej šalvie
  • 6 strúčkov cesnaku, olúpaných a prelisovaných
  • 5 ks červenej cibule
  • 3 veľké biele cibule
  • 3 šalotky
  • 300 g póru
  • morská soľ a čerstvo mleté korenie
  • 2 l hovädzieho vývaru
  • 8 kúskov chleba opečeného
  • 200 g čedaru, nastrúhaného

Postup:

  1. Všetku cibuľu aj pór najemno nakrájame na plátky.
  2. Do hrnca dáme maslo a olivový olej a opečieme na drobno pokrájanú šalviu a cesnak.
  3. Pridáme všetku cibuľu a pór, osolíme a okoreníme, premiešame a pomaly dusíme až kým cibuľa naskaramelizuje asi 50 minút. Priebežne miešame.
  4. Pridáme vývar a ešte varíme asi 10-15 minút.
  5. Rúru alebo gril predhrejeme, nakrájame chlieb na hrubšie, opečieme ho najskôr jemne v hriankovači, potom naň dáme nastrphaný čedar a lístok šalvie na ozdobu a dáme zapiecť do rúry kým sa syr nerozpustí.
  6. Chlieb potom vložíme na tanier do polievky.

Pečená ryža

…podľa Kylie Kwong

Suroviny:

  • ryža
  • jarná cibuľka
  • čerstvý zázvor najemno nakrájaný
  • anglická slanina
  • olivový olej
  • 4 strúčky cesnaku najemno nasekané
  • 1 cibuľa najemno nakrájaná
  • 4 vajíčka
  • morská soľ
  • krupicový cukor
  • čínske víno na varenie
  • sójová omáčka

Postup:

  1. Vo woku/panvici zohrejeme olej a sprudka na ňom urobíme praženicu z vajec.
  2. Praženicu vybrieme a dáme na tanier.
  3. Do oleja dáme zázvor, cesnak, cibuľu a osolíme.
  4. Pridáme cukor, aby zázvor, cibuľa a cesnak skaramelizovali.
  5. Pridáme slaninu, nakrájanú na plátky, čínske víno na varenie, čínsku sójovú omáčku, ryžu a nakoniec praženicu a všetko poriadne premiešame.
  6. Nakoniec vmiešame do ryže nakrájanú jarnú cibuľku.

Hrášková alebo mrkvová kaša

Suroviny:

  • 1 kg mrkvy alebo mrazeného hrášku
  • 0,5 kg zemiakov ošúpaných a nakrájaných na kocky
  • 20 g masla
  • 2 dcl mlieka
  • čerstvo mletý muškátový oriešok
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Mrkvová kaša: Mrkvu dáme variť skôr ako zemiaky. Keď už je mäkká, pridáme nakrájané zemiaky a varíme do zmäknutia.
  2. Hrášková kaša: Najskôr dáme variť zemiaky a keď už sú uvarené, pridáme mrazený hrášok a len počkáme, kým voda opäť nezovrie.
  3. Po uvarení jednej alebo druhej varianty zlejeme vodu, pridáme maslo, mlieko, soľ, muškátový oriešok a korenie a rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka.

Variácie:

Takto môžeme pripraviť kašu aj z nej zeleniny ako z mrkvy a hrášku.

Hustá zeleninová polievka s knedličkami

Suroviny:

na polievku:

  • kurací alebo zeleninový bujón – množstvo podľa veľkosti hrnca (1 kocka je na 0,5 l)
  • mrkva
  • petržlen
  • kareláb
  • karfiol
  • hrášok (mimo sezóny môže byť mrazený)

môžeme použiť aj akékoľvek ďalšie druhy zeleniny podľa chuti (brokolica, pór, zemiaky, …)

množstvá dáme podľa chuti a vlastnej preferencie zeleniny

na knedličky:

  • 1 vajce
  • cca 60 g polohrubej alebo hladkej múky
  • soľ a korenie
  • môžeme ochutiť s:
  • petržlenovou vňaťkou alebo rôznymi bylinkami (bazalka, šalvia, rozmarín, …), prípadne pažitkou, špenátom, cesnakom…

Postup:

  1. Ošúpeme a nakrájame zeleninu.
  2. Najskôr dáme variť mrkvu a petržlen, potom trochu neskôr pridáme kaleráb a hrášok (ak máme čerstvý, mrazený dáme až nakoniec – je predvarený), potom karfiol.
  3. Pridáme tiež bujón podľa množstva polievky.
  4. Keď už je zelenina uvarená – skôr al dente nech sa nerozvarí, začneme do polievky lyžičkou vhadzovať knedličky vymiešané z vajíčka a múky a prípadne byliniek.
  5. Povaríme ešte asi 5 minút a odstavíme.

… pre ľudí, ktorých máme radi