2 biocitróny (z jedného kôra a šťava, druhý pokrájaný na mesiačiky k podávaniu)
1 červená chilli paprička
1 zvärok bazalky
200 g cherry paradajok
100 g kuskusu
2 lyžice balzamikového octu
1/2 šalátovej uhorky
2 lyžice čiernych olív
Postup:
Rozohrejte rúru na 200 C. Na kus alobalu položte jeden rybí filet, osoľte a okoreňte ho. Pokvapkajte citrónom, posypte citrónovou kôrou, plátkami chilli papričky a nasekanou bazalkou.
Rybu obložte nakrájanými cherry paradajkami a zabalte do alobalu. Rovnako pripravte aj druhý balíček s filé.
Pečte na plechu 15-20 minút vo vyhriatej rúre.
Medzitým zalejte kuskus v miske so 100 ml vriacej vody, prikryte a nechajte 5 minút stáť, aby sa tekutina vsiakla.
Zvyšné paradajky nakrájajte nadrobno, na kocky nakrájajte uhorku a premiešajte s kuskusom, octom, bazalkou, nakrájanými olivami a chilli papričkami. Ochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením.
4 kuracie stehná + 2 kuracie prsia, bez kože a kostí
1/2 zväzku koriandru
2-3 lyžice rybacej omáčky
3 lyžice rastlinného oleja
300 g udon rezancov
250 g zeleniny na opekanie
1/2 lyžičky sójovej omáčky
sladká chilli omáčka k podávaniu
Postup:
Zázvor ošúpte a nasekajte. Vložte ho do mixéru spolu s cesnakom a cibuľou a všetko najemno rozmixujte na pastu.
Pridajte kura, rybiu omáčku a koriander a ďalej mixujte, kým sa zmes nespojí.
Navlhčenými rukami vytvarujte fašírky a opečte ich na oleji na panvici. Asi 4 minúty z každej strany.
Vo woku rozpáľte olej a zprudka opražte na ňom zeleninu (podľa vlastného výberu – mrkva, brokolica, jarná cibuľka, …). Pridajte sójovú omáčku a rezance a rýchlo prehrejte.
200 g mrazeného záhradného bôbu alebo zelených fazuliek
chrumkavý chlieb k podávaniu
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup:
Pórik dôkladne umyte a nakrájajte na plátky. Stonky zeleru ošúpte škrabkou a nakrájajte. Cukiny umyte a pokrájajte na kolieska a na štvťky. Bylinky a cesnak nasekajte.
V hrnci rozpálte olej, vsypte pórik a zeler a opekajte na miernom ohni 8 minút. Pridajte cukiny a cesnak a pokračujte v opekaní ďalších 5 minút.
Pridajte vriaci vývar a 5 minút varte. Potom prisypte hrášok a fazuľku a varte ďalších 5 minút.
Vmiešajte nasekanú bazalku a dochuťte.
Podávajte ozdobené lístkami bazalky a s chrumkavým chlebom.
Rozohrejte rúru na 140 C. Mlieko, smotanu a citrónovú kôru dajte do hrnca. Z vanilkového lusku vyškrabte do zmesi zrniečka a vhoďte tam aj lusky a priveďte k varu.
Vmiešajte cukor a ryžu a rozmiešajte, aby sa cukor rozpustil a stiahnite z ohňa.
Vylovte vanilkové lusky a ryžovú zmes presuňte do zapekacej misky a navrch rozložte plátky masla.
Zapekajte 30 minút, potom dôkladne premiešajte a pečte ešte hodinu, aby bola ryža mäkká a krémová a na povrchu začala zlatnúť.
Predhrejte rúru na 170 C. Mrkvu a cibuľu vložte do veľkého pekáča, pokvapkajte olejom, osolte a okoreňte a pečte asi 25 minút.
Medzitým krúpy uvarte, sceďte a vložte do misy. Všetky suroviny na zálievku zmiešajte s 1 lyžicou vody a trochou soli a korenia. Polovicu zálievky hneď vmiešajte do horúcich krúpov.
Upečenú zeleninu zmiešajte so zvyšnou zálievkou. Premiešajte s krúpami a špenátom a navrch rozdrobte fetu.