Zázvorníky

…od babenky

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky špeciál
  • 500 g práškového cukru
  • 4 celé vajcia
  • 1 sáčok zázvoru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 polievková lyžica oleja

Postup:

  1. Vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme múku s práskom do pečiva, zázvor a olej.
  2. Zmiesime a vyvaľkáme na hrubšie.
  3. Vykrajujeme a pri kladení na plech položíme naopak.
  4. Necháme cez noc stáť na plechu a na druhý deň pečieme.

Medovníky

...od babenky

Suroviny:

  • 2 vajcia
  • 150 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky roztlčených klinčekov a po troške roztlčeného badiánu a anízu
  • 4 lyžice tekutého predhriateho medu
  • 350 g hladkej múky T650
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny

Postup:

  1. Vajcia s cukrom, škoricou a ostatnými koreninami miesime 20 minút.
  2. Pridáme tekutý med, preosiatu múku so sódou bikarbónou, maslo a miesime ďalších 30 minút.
  3. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chlade odležať asi týždeň.
  4. Vyvaľkáme 5 mm hrubé cesto a vykrajujeme na plech opláchnutý vodou alebo vyloženy papierom na pečenie.
  5. Pečieme na cca 180 C.
  6. Po upečení dáme do plechovej dózy s kúskom kôrky a rozkrojeného jablka, aby zvlhli.

Linecké cesto

Suroviny:

  • 210 g hladkej múky
  • 70 g práškového cukru s pravou vanilkou
  • 140 g masla
  • 2 žĺtky
  • nastrúhaná kôra z 1 biocitrónu
  • červený lekvár na zlepovanie – ríbezľový alebo malinový
  • práškový cukor na poprášenie

Postup:

  1. Preosejeme múku na dosku, pridáme cukor, maslo, žĺtky a citrónovú kôru.
  2. Čo najrýchlejšie spracujeme hladké cesto.
  3. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme hodinu odpočívať v chladničke.
  4. Predhrejeme rúru na 160 C.
  5. Z cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 2 mm a vykrajujeme kolieska alebo iné tvary.
  6. Pečieme do zlatista asi 8 minút.

Rybie filé na stredomorský spôsob s kuskusom

Suroviny:

  • 2 filety bielomäsej ryby (každá cca 125 g)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 2 biocitróny (z jedného kôra a šťava, druhý pokrájaný na mesiačiky k podávaniu)
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 zvärok bazalky
  • 200 g cherry paradajok
  • 100 g kuskusu
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • 2 lyžice čiernych olív

Postup:

  1. Rozohrejte rúru na 200 C. Na kus alobalu položte jeden rybí filet, osoľte a okoreňte ho. Pokvapkajte citrónom, posypte citrónovou kôrou, plátkami chilli papričky a nasekanou bazalkou.
  2. Rybu obložte nakrájanými cherry paradajkami a zabalte do alobalu. Rovnako pripravte aj druhý balíček s filé.
  3. Pečte na plechu 15-20 minút vo vyhriatej rúre.
  4. Medzitým zalejte kuskus v miske so 100 ml vriacej vody, prikryte a nechajte 5 minút stáť, aby sa tekutina vsiakla.
  5. Zvyšné paradajky nakrájajte nadrobno, na kocky nakrájajte uhorku a premiešajte s kuskusom, octom, bazalkou, nakrájanými olivami a chilli papričkami. Ochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením.
  6. Podávajte k rybe spolu s mesiačikymi citrónu.

Kuracie fašírky so zázvorom a koriandrom

Suroviny:

  • 3-5 cm čerstvého zázvoru
  • 3 strúčky cesnaku, nahrubo nasekané
  • 4 jarné cibuľky
  • 4 kuracie stehná + 2 kuracie prsia, bez kože a kostí
  • 1/2 zväzku koriandru
  • 2-3 lyžice rybacej omáčky
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 300 g udon rezancov
  • 250 g zeleniny na opekanie
  • 1/2 lyžičky sójovej omáčky
  • sladká chilli omáčka k podávaniu

Postup:

  1. Zázvor ošúpte a nasekajte. Vložte ho do mixéru spolu s cesnakom a cibuľou a všetko najemno rozmixujte na pastu.
  2. Pridajte kura, rybiu omáčku a koriander a ďalej mixujte, kým sa zmes nespojí.
  3. Navlhčenými rukami vytvarujte fašírky a opečte ich na oleji na panvici. Asi 4 minúty z každej strany.
  4. Vo woku rozpáľte olej a zprudka opražte na ňom zeleninu (podľa vlastného výberu – mrkva, brokolica, jarná cibuľka, …). Pridajte sójovú omáčku a rezance a rýchlo prehrejte.
  5. Podávajte k fašírkam so sladkou chilli omáčkou.

Zelená minestrone

Suroviny:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 póriky
  • 2 stonky zeleru
  • 2 mladé menšie cukiny
  • 4 strúčky cesnaku, ošúpané
  • zväzok bazalky, nasekaný
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 g mrazeného hrášku
  • 200 g mrazeného záhradného bôbu alebo zelených fazuliek
  • chrumkavý chlieb k podávaniu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Pórik dôkladne umyte a nakrájajte na plátky. Stonky zeleru ošúpte škrabkou a nakrájajte. Cukiny umyte a pokrájajte na kolieska a na štvťky. Bylinky a cesnak nasekajte.
  2. V hrnci rozpálte olej, vsypte pórik a zeler a opekajte na miernom ohni 8 minút. Pridajte cukiny a cesnak a pokračujte v opekaní ďalších 5 minút.
  3. Pridajte vriaci vývar a 5 minút varte. Potom prisypte hrášok a fazuľku a varte ďalších 5 minút.
  4. Vmiešajte nasekanú bazalku a dochuťte.
  5. Podávajte ozdobené lístkami bazalky a s chrumkavým chlebom.

Tekvicové rizoto so šalviou

Suroviny:

  • 1 kg dužiny z maslovej tekvice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 zväzok šalvie
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 50 g masla
  • 1 cibuľa
  • 300 g ryže na rizoto
  • 150 ml bieleho vína
  • 50 g parmezánu

Postup:

  1. V rozpálenej rúre upečte domäkka tekvicu, osolte a okoreňte.
  2. Na polovici masla osmažte cibuľku. Vmiešajte ryžu a po chvíli predajte víno. Nechajte ho vyvariť a potom vlejte za žufanku vývaru.
  3. Miešajte a varte kým sa vývar nevsaje do ryže. Takto pokračujte kým nie je ryža uvarená al dente. Trvá to asi 25 minút.
  4. Medzitým opešte lístky šalvie na panvici a osušte na papierovej útierke.
  5. Polovicu upečenej tekvice rozmixujte a vmiešajte do rizota spoločne so zvyšným maslom a syrom.
  6. Nechajte chvíľu odležat a podávajte so zvyšnými kúskami upečenej tekvice a so šalviou.

Liaty kysnutý koláč

Suroviny:

na koláč:

  • 300 g polohrubej múky
  • 50 g krupicového cukru
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 žĺtky
  • 80 g masla, rozpusteného
  • trocha soli
  • ovocie – slivky, marhule, broskyne, …

na marcipánovú mrvenicu:

  • 80 g hrubej múky
  • 50 g masla
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g marcipánu

Postup:

  1. Do misky nasypeme múku a cukor. Lyžicu zmesi odoberieme a vmiešame do 200 ml mlieka, do ktorého rozdrobíme kvasnice a necháme vykysnúť kvások.
  2. Do múky pridáme žĺtka, kvások a zvyšné mlieko a maslo a vypracujeme redšie cesto, aby sa dalo vyliať na plech. Prípadne pridajte ešte trochu mlieka.
  3. Nechajte cesto asi hodinu kysnúť, aby zdvoj- až ztrojnásobilo objem.
  4. Predhrejte rúru na 180 C. Cesto presuňte na plech vyložený papierom na pečenie a rozotrite tak, aby bolo všade rovnako hrubé.
  5. Nechajte ešte 30 minút kysnúť.
  6. Na cesto rozložte ovocie rezom nahor, posypte mrvenicou a dajte piecť na asi 40 minút.

Zapečená citrónová ryža s vanilkou

Suroviny:

  • 600 ml mlieka
  • 450 ml smotany na varenie
  • nastrúhaná kôra z 1 biocitróna
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lyžica krupicového cukru
  • 100 g guľatozrnnej ryže
  • 25 g masla

Postup:

  1. Rozohrejte rúru na 140 C. Mlieko, smotanu a citrónovú kôru dajte do hrnca. Z vanilkového lusku vyškrabte do zmesi zrniečka a vhoďte tam aj lusky a priveďte k varu.
  2. Vmiešajte cukor a ryžu a rozmiešajte, aby sa cukor rozpustil a stiahnite z ohňa.
  3. Vylovte vanilkové lusky a ryžovú zmes presuňte do zapekacej misky a navrch rozložte plátky masla.
  4. Zapekajte 30 minút, potom dôkladne premiešajte a pečte ešte hodinu, aby bola ryža mäkká a krémová a na povrchu začala zlatnúť.
  5. Pred podávaním nechajte 10 minút odpočinúť.

Šalát zo špaldových krúpov s opečenou mrkvou a fetou

Suroviny:

na šalát:

  • 500 g mrkvy
  • 2 červené cibule, nakrájané na štvrťky
  • 1 lyžica panenského olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 200 g špaldových krúpov
  • 100 g mladých špenátových listov
  • 50 g syra feta

na zálievku:

  • 3 lyžice červeného vínneho octa
  • 2 lyžice panenského olivového oleja
  • 1 lyžica tekutého medu
  • 2 strúčky cesnaku, nasekané nadrobno
  • 1 lyžička mletého rímskeho kmínu
  • 1 lyžička údenej mletej papriky
  • za hrsť hladkolistej petrželky, nasekanej

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 170 C. Mrkvu a cibuľu vložte do veľkého pekáča, pokvapkajte olejom, osolte a okoreňte a pečte asi 25 minút.
  2. Medzitým krúpy uvarte, sceďte a vložte do misy. Všetky suroviny na zálievku zmiešajte s 1 lyžicou vody a trochou soli a korenia. Polovicu zálievky hneď vmiešajte do horúcich krúpov.
  3. Upečenú zeleninu zmiešajte so zvyšnou zálievkou. Premiešajte s krúpami a špenátom a navrch rozdrobte fetu.

… pre ľudí, ktorých máme radi